Плетено коледно одеяло с елхички

Това ефектно одеяло ще топли и повдига празничния коледен дух в семейството и дома.

плетено одеяло в коледни цветове и елхички

Плетено коледно одеяло с елхички

 Общ размер:151 х 126 см

Плътност на плетене с кукичка 5 мм:15 бримки х 13 реда=10 х 10 см

Дебелина на преждата приблизително: 85 гр/137 м

Одеялото се състои от общо 16 блока( 12 с апликирани елхички и 4 раирани) и биета по обиколката със ширина около 23 см.

Блокове с елхички:

Първо се изплита белият   правоъгълник:16 стълбчета с една наметка х 27 реда.

Около белият правоъгълник се изплитат 7 реда  бордюр с червена прежда по следният начин:Първият, шестият и седмият ред от стълбчета с една наметка, а  от вторият до петият ред включително от стълбчета с две наметки. За да се образуват правите ъгли в ъгловите бримки на правоъгълника изплитайте в ъглите по три бримки от една  в предходният ред, в първият , шестият и седмият ред   на бордюра и по 5 във вторият , третият, четвъртият и петият   редове. Започвайте редовете с 1 въздушна бримка в първият, шестият и седмият ред и с по три въздушни бримки- във вторият до петият   редове включително.

Елхички:

Елхичките 12 броя,изплетете отделно със стълбчета с две наметки по следният начин:

Започнете със синджирче от 4 въздушни бримки.

Ред 1 (лицева страна): 4  стълбчета с две наметки във всяка от възд. Бр. от предния ред. Обърнете плетивото.

Ред 2:   1 въздушна, стълбчета с една наметка във всяка от бримките от предходния ред, обърнете.

Ред 3:   3въздушни бр., стълбче с 2 наметки във стълбче с 1 нам. от предходния ред, стълбчета с 2 наметки във всяко стълбче с 1 наметка от предходния ред, 2 стълбчета с 2 наметки в последното стълбче с 1 наметка от предходния ред( Във втори ред стават общо 6 бримки), обърнете

Ред  4–22: Повтаряйте 2 и 3 ред като завършите последният ред с 24 бримки.

Дънер на елхичката( общо 12):

Започнете със синджирче от 6 въздушни бримки.Започвайте всеки ред с 1 въздушна бримка и плетете 5 реда  стълбчета с една наметка във всяка начална и крайна  бримка от предходният ред, а средните 4 бримки на всеки ред изплитайте дълги- като забождате кукичката в бримката от по-предходният ред.

Звезда( общо 12 броя):

Започнете със синджирче с 2 бримки..

Ред 1: Изплетете 10 стъбчета с 1 наметка във втората бримка от синджирчето и я съединете накрая с първата със стълбче без наметка.

 Ред 2: * 3 стълбчета с една наметка във второто стълбче с 1 наметка,промушете кукичката в следващото  стълбче и повторете  от * в кръг докато получите 5 групи по 3 стълбчета с 1 наметка.

Ред 3: *стълбче без наметка в следващото стълбче с наметка,   3 въздушни бр., 2 стълбчета с 2 наметки заедно ,  3 възд.бр., стълбче без наметка в третата възд.бр., 3 възд. бр.,стълбче без наметка във второто стълбче с 2 наметки,повторете от * 4 пъти още—за 5 лъча на звездата.

Раирани блокове:

Започнете със синджирче от 24 въздушни бримки и плетете по 5 реда стълбчета с 2 наметки от цвят като ги редувате както е показано на схемата.Накрая изплетете 1 ред бордюр с червена прежда, като в ъглите изплитайте по 3 бримки за запазване правоъгълната форма.

  Пришийте елхичките с дънерите и звездите върху червените блокове. Подредете всички блокове по схемата и ги съединявайте, като започнете от долният ляв ъгъл, един към друг със стълбчета без наметка ,изплитани с червена прежда. Изплетете 16 реда бордюр със стълбчета с 2 наметки по обиколката на одеялото , като започвате с три въздушни бримки и в ъгловите бримки изплитате по 5 от една бримка от предходният ред.

Вижте още:

  Плетено одеяло с дядо Коледа

Плетено одеяло с коледни звезди

Мотиви за изплитане на коледно одеяло

Модели на плетени възглавници

Плетени калъфи за фотьойли

Одеяло и възглавница с котенца

Плетени одеяла и килимчета

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting