ПОДРЕЖДАНЕ НА ДОМА ПО МЕТОДА КОНМАРИ

ПО КАКВО МЕТОДЪТ КОНМАРИ СЕ ОТЛИЧАВА ОТ ВСЕКИ ДРУГ?

При всички познати ни до сега методи, след няколко дни отново настъпва безпорядък, а КОНМАРИ е веднъж за винаги. Тайната е в това, че по старите методи като подреждаме, всъщност преразпределяме наред с необходимите и огромен брой ненужни ни неща. Като се избавите от ненужните предмети и нужните наредите така, че да е удобно да ги връщате винаги на тяхното място, изчезва необходимостта да преподреждате дома отново и отново. Остава само необходимостта да почиствате периодично всички повърхности и ще имате винаги чист и удобен дом, в който ще сте щастливи.

 Същността на метода на Мари Кондо – „Конмари“, нашумялата в последните пет години млада японка консултант по организиране на пространството в дома и офиса е в това: изхвърлете всичко излишно и определете точно местата н реда на останалото, така че да не се налага дълги години повече да вършите втори път такова генерално почистване и подреждане . В крайна сметка в дома Ви ще остане нужния минимум предмети, сред които ще се чувствате щастливи.

За разлика от всички досегашни методики и съвети, Мари Кондо препоръчва вместо почистването и подреждането по местоположение т. е. помещение след помещение за по един ден, да отделите цял ден (или уикенд) на подреждането и да го правите  по категории вещи наведнъж. Защо по категории? Защото със сигурност държите вещи от един тип в различни гардероби, шкафове, бюфети и др. складови пространства. Работете  в следната последователност: дрехи, книги, книжа и документи, разнородни вещи и вещи със сантиментална стойност.

 1. Дрехи- съберете всички и ги сложете на пода. Първо отделете за изхвърляне единични чорапи, износено бельо, скъсани обувки, всички дрехи, които са повредени, износени, които не са по мярка,  или откровено старомодни и не съответстващи на вашия стил. Но виждате, че купчината е намаляла съвсем малко. Сега ги разделете на подкатегории според сезона и тогава пристъпете към огледа и решението за  всяка поотделно. Вземайте дрехите една по една и преценявайте не само с ума, а и със сърцето си дали Ви е нужна или не, дали я носите с радост и удоволствие или Ви причинява дискомфорт. Основният принцип, на който да се основава запазването или изхвърлянето на конкретна дреха, обувки или аксесоар е отговорът на въпроса: “Изпитвам ли радост, наслаждение като я нося или не?“. Ако отговорът е „не“- тази вещ сложете в купа за изхвърляне.
 2. Това не означава тя непременно да попадне в контейнера за боклук, а може да я подарите на близък, да дарите за благотворителност, да преправите и т.н.
 3. Има дрехи като палта, костюми, ризи, официални сака, поли и панталони, които изискват обезателното поставяне на закачалки. Подредете ги от ляво на дясно, като започнете от тъмните и топлите към по-светлите и по-летните.
 4. Всички останали дрехи-дънки, трикотажни блузи, пуловери, кърпи, шалове, поли и рокли, както и хавлии и чаршафи, Мари Кондо препоръчва да сгънете на рула и изправени наредите в чекмеджета. Всяка дреха може да се сгъне до формата на правоъгълник, а той да се навие на руло и постави изправен в чекмеджето. Така ще спестите място и ще виждате всичко, когато отворите. Ще извадите или приберете конкретна дреха без да ровите и размествате другите. Вижте как:
 5. 5.    Как се сгъват дрехи?
 6. Как се сгъват пуловер и жилетка
 7. Как се сгъва риза?

Как да сгъваме и подреждаме дрехи

 1. Книги-пак натрупайте всички на пода. Първо отделете всички физически увредени и после  вземайте и преценявайте една по една. Истина е, че по рафтовете на библиотеките ни събират прах много книги, които нито ние, нито някой от семейството ни ще прочете отново. Ако спазваме принципите на метода трябва без жалост да се разделим с тях, просто си задайте въпроса:“ Щастлива ли съм да съм заобиколена от тази купчина не интересуващи ме вече книги?“. Добре е, преди да ги изхвърлите в контейнера за хартия, да проверите възможностите да ги дарите, защото те може да са ценни за обществени библиотеки, домове за самотни деца или възрастни, за болнични отделения и т.н.

 

 1. Книжа и документи-Сами ще се учудите колко стари бележници, писма, фактури,разписки и всякакви подобни ненужни неща пазите. Това, което не е важно сега и за в бъдеще, спокойно изхвърлете.

 

 1. Разнообразни предмети, които не се вписват в главните категории – Изхвърлете без да се колебаете стари СД, кутии за храна без капаци,пресъхнали маркери,пукнати чинии и чаши, дребни кухненски уреди и приспособления, които никога не използвате, стари списания, стара козметика, повредени бижута и др. Задайте си въпроса: „Ценна ли е за мене тази вещ, дълбоко заровена в шкафа и за която не съм се сещала с години?“. Пазете нещата, които наистина Ви служат, а тези които държите „за всеки случай“, знайте, такъв никога не настъпва.

 

 1. Предмети със сантиментална стойност-за някого тук ще настъпи сериозна душевна борба, но също чувството и отношението към предмета ще Ви научат да отличите действително важните за вас неща от ненужните дреболии и ще определят дали да го запазите или не. Задайте си въпроса: “Правили ме щастлива да разглеждам тези снимки, картички, сувенири  и други подобни?“ Човек живее в настоящето, така че помислете, каква стойност имат тези неща за вас сега. Ако искате да сложите ново, по-добро начало на живота си носталгията не е най-верният Ви съветник.

 

Безпорядъкът в дома означава и безпорядък в ума. Това не е физическо състояние на реда вещите в дома, а отражение на тревожността. Безпорядъкът е инстинктивен рефлекс, отвличащ ни от истинските проблеми. Чистенето и подреждането е антистрес занятие. Като изчистите своето физическо пространство, успоредно чистите и своето психическо пространство, защото визуалният безпорядък ви отвлича да видите реалните проблеми в живота си.

Като изхвърлите всичко излишно, ненужно, Вие подреждате своето минало, нулирате негативното и започвате от нова позиция да градите бъдещето си. Тогава, когато домът ви е подреден, не ви остава нищо повече от това да анализирате откровено, какво наистина Ви тревожи, да видите живота си в съвсем нова светлина и да намерите реалните решения за по-щастливо бъдеще.

Съществен вторичен ефект-бонус е, че веднъж изпробвали метода КОНМАРИ, се променя отношението Ви към живота и се лекувате от шопинг манията и повече не мъкнете в къщи ненужни неща.

Нещо повече, привеждайки дома си в ред,съзнанието Ви се освобождава и оценявате кое е важното за Вас в работата и семейството Ви. Както се отървате от ненужните вещи, с лекота ще се отървете и от ненужните и затормозващи Ви връзки и взаимоотношения.  Ще осъзнаете по-добре достойнствата си и своите цели в живота.

Методът КонМари ще внесе ред не само в дома Ви, но и в живота Ви, веднъж за винаги и ще продължите живота си заобиколени само от любимите предмети и хора!

Вижте още:

Съвети за почистване на дома

Съвети за домакинството

Основно почистване на дома

Освежаване на дома

Как да перем, сушим и гладим?

Правила за пране и гладене

Полезни съвети

Полезни съвети

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting