Почистване и поддържане на мъжки костюм

Ежедневно почистване:

Освен всекидневното леко изчеткване на костюма , ако се носи продължително, е необходимо и основно изчеткване на няколко дни с остра четка, за да се отстрани напластяващия се прах.Яката на сакото се изтърква от вътрешната страна с разрязан суров картоф и след това се изтрива с влажна, а накрая със суха кърпа. За да не се деформира панталона на коленете,  плата се навлажнява от опъката страна и после се изглажда от лицевата с пара и поставена суха кърпа върху плата.Ако се появи лъскавина на лактите, ръкавите и панталона, тя се премахва като местата се изчеткват с разтвор от 3 части оцет и една част вода. Ако при гладенето на тъмен костюм се е получил гланц,платът се изчетква с отвора от бръшлянови листа или черен чай.

Когато костюмът е не само запрашен и излъскан, а и замърсен:

  • яката,долният ръб на ръкавите и ръбът на джобовете   се почистват  чрез изтъркване с  навлажнена с бензин галета
  • ако по костюма има мазни петна, те се почистват също с бензин. Ако петната са от друг характер-със съответното средство
  • костюма се изпира с отвара от чувен с помощта на мека четка, разпрострян върху масата или поставен на окачалка. Преди изпирането костюма се изтупва от праха.При първото изпиране  ( изчеткване) в чувенената отвара се капва малко амоняк. Чувенената вода при търкането с четката се разпенва, но бързо угасва и не оставя следи.Изчеткването става навсякъде равномерно,  без да се мокри хастара.След първото изчеткване, замърсената отвара  се подменя с чиста( без амоняк) и костюма се изчетква отново.Изчистената дреха се поставя на окачалка да съхне на проветриво сенчесто място.Изглажда се с пара , под суха кърпа, за да не се получи гланц.

Приготвяне на отвара от чувен:

Билката чувен расте покрай храсталаци, в необработени ниви и пасища. Може да се открие из цялата страна. Растението е известно още с имената: Див спанак, Дива лобода, Влашки спанак.Използват се корените на билката. Те се вадят късно през есента или рано на пролет, преди развитието на растението. Корените се почистват, нарязват и нацепват по дължина. След това се сушат. Съдържат сапонини. За почистване на един костюм са  достатъчни 50-100 гр чувенени коренчета, които първо се накисват в  1-2 литра студена вода, после се варят 1 час и пак се оставят да киснат в същата вода. Изстиналата вода се прецежда и се използва по описания по-горе начин. С нея освен мъжки костюм, могат да се почистват всякакви дрехи от вълнени и памучни платове.

Чувенената вода може да се замени и с първата вода от заврял стар фасул за изчистване на замърсени вълнени дрехи. За периодично освежаване на черни дрехи от фин вълнен плат е много подходящо изчеткването с отвара от бръшлянови листа.

ВСИЧКО ПО-ГОРЕ СЕ ОТНАСЯ И ЗА ДАМСКИ КОСТЮМ!

Вижте още:

Как да перем, сушим и гладим?

 Правила за пране и гладене

Как се глади риза?

Природни перилни средства

Изчистване на петна с подръчни средства

Какво означават знаците на етикетите на дрехите?

Как да освежим коженото яке?

Грижи за черните дрехи

Грижи за бижутата

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting