ПРАВИЛА ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ТРАДИЦИОННИ ВКУСНИ ЯСТИЯ

Много е трудно човек да се ориентира в съвременното многообразие на кулинарни школи, направления и тенденции, които взаимно се противопоставят и отричат. В последните десетилетия в българската кухня навлязоха ястия от всички географски точки на света. Включи се едно огромно разнообразие от хранителни продукти непознати за българската традиция. Всеки има свободната воля да направи своя избор, но никой не може да отрече,че преди десетилетия, когато господстваше българската традиционна кухня, хората бяха по-слаби и по-здрави. Нашият избор е тук да ви предлагаме рецепти за такива ястия от народната българска кухня и някои традиционни ястия на турския етнос в България.

ПРАВИЛА ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ТРАДИЦИОННИ ВКУСНИ ЯСТИЯ

1.ВАРЕНЕ НА ПТИЦИ И МЕСО

Птиците и месото в зависимост от целта, за която са предназначени, се варят по два начина:

  1. Месото за супи, чорби и бульони се залива със студена вода и се нагрява до кипене, след което процесът варене  продължава на тих огън  не повече от 25-30 мин.Посолява се след кипване на течността.В този случай в бульона се извличат голямо количество екстрактивни вещества, водоразтворими белтъци и соли.
  2. Когато месото е предназначено за основни ястия, то се поставя в кипяща вода. Така то става по-сочно и вкусно, защото пресечените от горещата вода повърхностни белтъци пречат на хранителните и вкусови вещества да преминат в бульона.
  3. Варенето не трябва да става при температура по-висока от 100 градуса.Бурното кипене не ускорява варенето, но влошава вкуса и цвета .
  4. Излишната мазнина и пяна трябва да се отстраняват с решетеста лъжица. За подобряване вкуса и аромата на пилето при варенето му трябва да се добавят корени от магданоз и зърна черен пипер.Други подправки и корени потискат естествения вкус и аромат на пиле.

2.ПЕЧЕНЕ НА ПТИЦИ И МЕСО

  1. При печене птиците или месото се поливат с мазнина и се поставят в предварително загрята на висока температура фурна, докато от всички страни се образува коричка, след което печенето продължава при по-ниска температура до готовност.
  2. В съда отстрани се налива малко гореща вода и по време на печенето месото или птицата се поливат със сока.

3.ПЪРЖЕНЕ НА ПТИЦИ

  1. Пържените птичи меса са много вкусни, но с консумацията им не трябва да прекаляват хора с проблеми на храносмилателната система.Макар и да звучи еретично за постулатите в съвременната кулинария, най-подходяща за пържене на животински продукти е животинската мазнина. Масовото използване на олио в съвременното българско домакинство е вредно, защото то е неустойчиво на висока температура , бързо се окислява и получените разпадни вещества дразнят стомашната лигавица.
  2. Устойчивостта на растителната мазнина за пържене се подобрява значително с добавката на животинска мазнина-свинска мас или топено краве масло в съотношение 1:1 или 2:1.

Вижте още:

Задушено пълнено пиле

Ястия с кайма

7 Лесни Рецепти за Кюфтета и Кебапчета от Турската Кухня

Коледна трапеза

Великденска трапеза

Великденска трапеза

Великденска трапеза

Ястия с агнешко месо

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting