Препоръчва се ваксиниране на пациентите със сърдечно-съдови заболявания

Приоритетно ваксиниране на пациентите с напреднали и високорискови сърдечно-съдови заболявания препоръчва Експертният съвет по медицинска специалност „Кардиология“

  1.  Приоритетно да се ваксинират пациентите с напреднали и високорискови сърдечно-съдови заболявания препоръчва Експертният съвет по медицинска специалност „Кардиология“.
  2. При пациентите със сърдечно-съдови заболявания COVID-19 протича по-тежко и с повече усложнения, включително и с по-висока вероятност от летален изход. От множество публикувани доклади и научни проучвания става ясно, че критично болните пациенти могат да развият сърдечно-съдови усложнения като инфаркт на миокарда, възпаление на сърдечния мускул (миокардит) и перикардит, които се явяват като причина за силно увреждане на сърдечния мускул (сърдечна недостатъчност) и животозастрашаващи ритъмни нарушения на сърцето.
  3. С появата на коронавируса SARS-CoV-2 случаите на миокардит в световен мащаб са се увеличили с почти 6 пъти, което посочва коронавируса като един от основните причинители на това усложнение. Миокардитът може да доведе до развитие на терминална сърдечна недостатъчност и нужда от сърдечна трансплантация.
  4. Проучванията категорично доказват негативното повлияване на сърдечната функция при тежка инфекция със SARS-CoV-2. Влошаването на сърдечната недостатъчност при COVID-19 е една от основните причини за класифицирането на сърдечно-съдовите пациенти като рискова група.
  5. Най-добрият начин пациентите със сърдечно-съдови заболявания да се предпазят от негативните последици на COVID-19 е чрез ваксинация, в т.ч. поставяне на бустерна доза и спазване на общите противоепидемични мерки. Ваксинацията намалява вероятността от смърт и необходимостта от хоспитализация с между 80 и 95%!
Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting