Приготвяне на цукати

Това са варени и киснати продължително  в захарен сироп до озахаряване парченца плодове или зеленчуци или ароматни кори от плодове. Озахарените парченца накрая добре се изсушават. Процесът на приготвяне на цукатите  е дълъг, но не изисква постоянно участие на домакинята, а и резултатът си заслужава.С по-полезните  цукати може да замените любимите на децата бонбони.Цукатите се влагат и в пълнежите на различни сладкарски печива    и служат за украса на  различни десерти. Най-правилно е цукатите да се съхраняват в херметически затварящи се буркани.

Цукати от моркови

500 г очистени и нарязани на кубчета или кръгчета  моркови
1,5 чаша вода
500 гр захар
лимонена киселина – на връхчето на  ножа  или лъжичка сок  от лимон
пудра захар за овалване на  готовите цукати

Предварително варим нарязаните моркови  в чиста вода около 10 минути, вадим ги  с решетеста лъжица и обливаме със студена вода. Във водата, в която са врели морковите добавяме захарта и след като сиропът кипне, връщаме в него морковите и ги варим на силен огън 15 минути. Изключваме котлона и оставяме варивото за поне 10 часа .После още два пъти през десет часа варим на силен огън морковите  за по петнадесет минути. Третият път морковчетата ще се озахарят при десетчасовото престояване. Леко затопляме съда и добавяме лимоновия сок( или лимонената киселина)  и оставяме варивото да кипне още веднъж. Прецеждаме сиропа, който е останал и върху пергаментова хартия, в тава нареждаме цукатите да съхнат на въздух  и слънце или в леко затоплена фурна. Изсъхналите цукати по желание овалваме в захарна пудра.

 Цукати от портокалови кори

Кората на 5 портокала -изсушена
400 гр захар
3 г лим. киселина ~ 1/5 ч.л.
1,5 чаша вода

Предварително нарязаните портокалови корички се изваряват във вода 2-3 пъти и тогава се пускат във врящият захарен сироп. Варят се на три пъти за  по 10-15 минути с промеждутъци от 10-12 часа. Последният път се прибавя лимонената киселина, кипва се  и после се прецеждат от останалия сироп. Накрая  цукатите се изсушават. Изсъхналите цукати по желание овалваме в захарна пудра или кристална захар.

Ако желаете, преди да изсушите коричките, ги нарежете на ивици, навийте на спирали и така нанижете на конци да съхнат. Пускайте ги за изваряване както са нанизани и едва тогава ги изнижете. Те ще запазят формата  си на охлювчета  при варене  в захарния сироп.

По същия начин се приготвят и цукати от лимонови кори.

Цукати от тиква

1 средно-голяма тиква

5 чаши захар

3 чаши вода

1 чаена лъжичка лимонена киселина

Нарязаната на еднакви кубчета (около 3-5 см)тиква  се пуска във врящия сироп и се вари 10 мин. После котлонът се изключва и варивото престоява 10-12 часа. После  се включва и цукатите се варят 10 минути. Изключва се пак за 10-12 часа.Тази процедура се прави и трети път и тогава цукатите се прецеждат от останалия сироп. Нареждат се в тава да съхнат на  въздух или в леко затоплена фурна за 2-3 часа, като вратичката се държи леко отворена. Изсъхналите цукати по желание овалваме в захарна пудра или кристална захар

По описания по-горе начин може да приготвим цукати от пъпеш или обелени динени кори.

 Цукати от сини сливи с орехови ядки

1 кг непрезрели сливи

1 кг захар

2 чаши вода

1 ч.лъжичка лимонена киселина

15-20 ореха

Внимателно извадете костилките от към страната на дръжките, без да разцепвате сливите. Във врящия захарен сироп варете сливите за по 10 минути на 3-4 пъти, като между варките ги оставяте да киснат в сиропа за по 10-12 часа. При последното варене прибавете лимонената киселина, кипнете пак и после  прецедете останалия сироп. Тогава във всяка слива пъхнете орехова ядка и после наредете всичките в тава  да съхнат във фурната на 50 градуса при открехната вратичка за около 3 часа. Готовите цукати от сливи съхранявайте в плътно затворен стъклен буркан.

Вижте още:

Какво е съдържанието на пектин в различните плодове?

Конфитюр от къпини

Конфитюри по турски рецепти

Студени сиропи от турската кухня

Сладка по турски рецепти

Сладко и конфитюр от сини сливи по стари рецепти

Плодови пастети

Пестил

Петмези

Сушене на плодове във фурна

Домашни мармелади по стари рецепти

Сладка и Сиропи от Ядливи Цветя

Как да приготвим трайно плодово желе

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting