Природни перилни средства

  1. За пране на фино бельо или трикотаж от вълна или коприна може да се използват някои природни перилни средства,които съдържат сапонини.Това са подобни на сапуна вещества, които се пенят.Те се съдържат в корените на растения като чувен,сапунче, иглика, кестен и др. Самото приготвяне на отварата от корените (вадене,измиване, настъргване,варене,прецеждане на отварата ) е доста трудоемко.
  2. Затова пък използването на отварата при готвене на зрелият  фасул, не коства никакви допълнителни усилия- само оползотворявате водата, която и без това ще изхвърлите след като фасулът кипне и омекне. С отвара от фасул добре се изпират мазни петна .
  3. Отварата от синапено брашно( от аптеката) се приготвя като 100-150 гр. синапено брашно се залее с 1 -1,5л гореща вода.Отлива се избистрената вода и се прибавя отново същото количество гореща вода. Избистрената вода се отлива отново и се събира с първата. Допълнително се разреждат с топла вода до 12-14 л перилен разтвор за ръчно пране или концентрата се добавя в пералнята. Синапеното брашно е ефикасно миещо средство. Утвърдена практика е в кухните на руските казарми съдовете да се накисват в гореща вода с разтворена в нея горчица и после само се изплакват.
  4. Потъмнели тюлени пердета се изпират по-добре,ако предварително се накиснат в топла подсолена(1 супена лъжица сол на 1 л вода) вода.
  5. Избелване без химически средства –белите памучни тъкани се разстилат мокри върху ниско окосена зелена трева на слънчево място.След просъхване на дрехите,те се мокрят с чиста вода и така няколко пъти,  до пълно избелване.
  6. Колосването на ризи, покривки  и други светли  изделия от памук и изкуствена коприна подобрява външния им вид и затруднява отлагането на замърсявания. Макар, че тази практика почти е отмряла, при желание може да си приготвите разтвор за колосване от неоцветено оризово, пшенично или  царевично нишесте.То се разбърква с малко студена вода до рядка каша , която се излива в съд с вряща вода при постоянно бъркане и пълно избистряне на разтвора. Така приготвената кола се разтваря във вода до желаната гъстота(от 5 до 30 гр нишесте на 1 л вода).

Вижте още:

Как да перем, сушим и гладим?

 Правила за пране и гладене

Как се глади риза?

Почистване и поддържане на мъжки костюм

Изчистване на петна с подръчни средства

Какво означават знаците на етикетите на дрехите?

Как да освежим коженото яке?

Грижи за черните дрехи

Грижи за бижутата

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting