Сивият развод

Сивият развод“ е термин, който се употребява за разводите на хора , които са около и над шестдесетгодишни.

 • Световната статистика забеляза значително увеличение на разводите в тази възраст.През 2009 г. в тази категория  са включени над 600,000 души. Някои изследователи го наричат развод революция, числата се увеличават, докато разводите в други възрастови групи спадат. Според Wall Street Journal, от 3 март, 2012 г.  , тази група разводи се е удвоила през последните двадесет години. Семействата на „Бейби бум „  ( родените непосредствено след втората световна война ) поколението се разпадат в края на живота като на  никое предишно  поколение. През 1990 г. само един от десет от всички разводи е на  хора  над петдесет. През 2009 г.  съотношението  е  едно към четири. Причините за това явление са няколко:
 • Една от тях е синдрома на „празното гнездо“-децата са пораснали, работят, живеят самостоятелно и някои от тях имат вече собствени семейства. Ако преди това, съпрузите са пренебрегвали различията си, толерирали са   емоционалната дистанция и несъгласия, за да остане семейството цяло в името на подрастващите  деца , сега вече този брак-споразумение не е наложителен.

 

 • Изневярата не е основен фактор  за развода в  късните години. Изневярата  в тази възрастова група е същата както  при останалите възрастови групи (  27%).
 • Решаваща причина е   по-голяма продължителност на живота. „Бейби бум“  поколението живеят значително по-дълго, отколкото предишните поколения. В допълнение на това , тези, които са родени след 1946 г. са сключили брак с цел, каквато не  са имали предишните поколения: себереализация.

Много изследователи разделят бракове в три категории:институционални бракове, състрадателни  бракове и индивидуализирани  бракове.

 • Институционалните бракове са  възникнали в десетилетията преди Втората световна война, и  са решавали  предимно   икономически проблеми (двама могат да живеят по-евтини от един).
 • Палиативният брак възниква  след Втората световна война. Този стил на брак  се характеризира със съпруг,  добър доставчик за семейството и жена, добра домакиня и майка.
 • Сега, в  21 век , сме във фазата  на индивидуализираните бракове, в които основната цел е удовлетворяване на индивидуалните нужди, личностното  израстване,  удовлетворение и споделена интимност на двамата партньори.
 • Желанието за самореализация и щастие, личностно израстване, обогатяване  самоутвърждаването  е законна и достойна цел. Щастието, като всяко друго желание, не е нещо, което идва при нас, просто защото го искаме, а по-скоро е функция на  поемане на отговорност за постигане на желания резултат и   усилия да го постигнем.Ако  пречим или не съдействаме на  на партньора си в самореализацията , той или тя ще се чувстват  разочаровани и бракът за тях ще е бреме  .
 • Причина за много от  „сивите“  разводи   е несъответствието на партньорите по светоусещане, интелектуален потенциал, интереси и ценности, но  има и такава група, в която единият партньор търси начин да удовлетвори нововъзникнали стремежи и в старото семейство за това няма възможности.
 • Успешните семейни  двойки  разбират, че късметът не е основният фактор в създаването на дълготрайни  връзки  и те поемат отговорност за извършване на работата, която партньорството изисква . Това, което отличава успешните бракове от  другите, е, че те  са решени да се занимават с проблемите в отношенията им и посрещат предизвикателствата , когато   възникнат. Развили са умения, свързани с комуникация, водене на преговори,   прощаване и  изграждане  на доверие.
 • Петдесет и три процента от  сивите разводи са на хора, които в по-ранна възраст са имали поне един развод.  Ако някой е бил разведен един или повече пъти, то вероятността и следващият  брак  да завърши с развод  е 150% по-голяма в сравнение с  двойките, на  които бракът им е единствен. Хората, които имат повече бракове и  разводи  страдат от илюзията, че те просто са намерили грешния човек, и че трайната връзка е   просто въпрос на намиране на най-подходящия. По-често, този „подходящият“ , те никога не го откриват, защото отговорността за проваления  брак никога не е изцяло в ръцете на едно лице. Въпреки че причината не е задължително 50/50, винаги има принос и на двамата партньори.  Докато фокусът  на вниманието е върху това, което другият  прави зле, а не върху това как всеки   може да   допринесе за подобряване на брака, е малко вероятно, да се направят  необходимите поуки и има вероятност,   „грешката“ ще бъде повтаряна в бъдещите взаимоотношения.
 • Най-добрата застраховка за бъдеща връзка, която е по-успешна от миналите ни отношения, е желанието да се самоанализираме и разбираме собствената си природа и избягваме нагласите и постъпките, които са допринесли за предишните провали. Ако не осъзнаем  собствените грешки и вина и прехвърлим всичко на отсрещната страна, то и новият брак  вероятно ще стане още едно допълнение към статистическите данни за разводите.
 • Без значение каква е възрастта на брачните партньори, ние сме изправени пред предизвикателството да се научим на уменията, необходими, за да създадем хармонични взаимоотношения.  Любовта във всяка връзка е значим фактор,  но когато става дума за брак, както много от нас знаят от собствен опит, любовта сама не винаги е достатъчна. Идеята, че дълготрайните и хармонични   взаимоотношения изискват  упорита работа, може да е в конфликт с романтичното убеждение, че истинската любов винаги ще надделее, но както много от нас знаят от опит, дори и най-горещите  връзки може да охладнеят, ако не се подхранват от  взаимно разбирателство и грижа. Ако  търсим  лична реализация в брака, и има всички индикации, че това ще бъде продължаващата тенденция, ние трябва да се научим на  необходимите умения и  да развием качествата , които   водят до успешен брак. Това е всекидневна, системна работа, но наградата напълно си заслужава.

Вижте още:

Как да подобрим семейните отношения?

Раздяла в семейството

Какви жени харесват мъжете?

ИДЕАЛНАТА ЖЕНА

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting