Сладка по турски рецепти

Турската кухня има много стари традиции. Тя се формира върху  основите   на кулинарната  традиция на персите, арабите, елините и на други  древни  народи, населявали земите върху, които се е разпростирала Османската империя. Ястията са вкусни, здравословни и лесни за приготвяне.

Сладка по турски рецепти

Сладко от ягоди

600 g пресни ягоди, изчистени и нарязани
2 1/2 чаши захар
Кората  и сока на един голям лимон
Посипете ягодите със захарта в подходящ съд и ги оставете да престоят една нощ. Сутринта сложете съда върху котлона на средна температура. Когато захарта се разтвори напълно, извадете плодовете с решетеста лъжица в отделен съд. Продължете да варите останалия в съда сироп около 20-30 минути на умерен огън( на 2 на котлона). При необходимост, превключвайте на слаб огън( на 1 на котлона). Отпенвайте сиропа. След сгъстяването на сиропа, върнете плодовете в съда и добавете сока и настърганата кора на лимона. Варете сладкото още 10 минути на слаб огън( на 1). Изсипете го още горещо в затоплени бурканчета, затягайте добре капачките и ги нареждайте с капачките надолу да изстинат.

Сладко от рози

100 g  листа от ароматни рози
2 1/2 чаши захар

2 чаши вода
4 супени лъжици лимонов сок

В съда, в който ще варите сладкото смесете розовите листенца, захарта и 2 супени лъжици лимонов сок. С ръце претривайте розовите листенца със захарта и лимоновия сок да получаване на каша. Оставете сместа да престои 4 часа. Тогава прибавете водата и останалия лимонов сок и варете сладкото 20-25 минути на умерен огън( 2 на котлона), като бъркате непрекъснато. Проверете готовността на сладкото, като капнете от него върху студена чинийка. Ако капката не се разтече, то е готово и след 2 минути изключете котлона. Налейте сладкото още горещо в затоплени бурканчета. Оставете ги да изстинат, обърнати с капачките надолу.

Сладко от вишни

500 g  пресни изчистени от костилките вишни
500 g захар

Сокът на половин лимон

1 чаена лъжичка ванилов екстракт

Засипете изчистените вишни със захарта  и ги оставете да престоят една нощ. Сутринта сложете съда на котлона и варете сладкото на слаб огън. Бъркайте, докато се разтопи захарта. Оберете пяната с решетеста лъжица. Варете сладкото на слаб огън около 30 минути. Разбърквайте сместа .Проверете готовността му с капка върху студена чиния. Ако тя не се разтича, прибавете лимоновия сок и ванилията и варете още 2 минути. Насипете  сладкото в затоплени бурканчета. Завийте стегнато капачките и ги оставете обърнати да изстинат.

Съхранявайте сладката на тъмно и хладно място.

Вижте още:

Какво е съдържанието на пектин в различните плодове?

Конфитюр от къпини

Конфитюри по турски рецепти

Студени сиропи от турската кухня

Сладко и конфитюр от сини сливи по стари рецепти

Приготвяне на цукати

Плодови пастети

Пестил

Петмези

Сушене на плодове във фурна

Домашни мармелади по стари рецепти

Сладка и Сиропи от Ядливи Цветя

Конфитюри по турски рецепти

Конфитюри по турски рецепти

Как да приготвим трайно плодово желе

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting