Стайни растения защитават от токсини

Стайни растения защитават от токсини

Има растения, които поглъщат токсините от околната среда, преработват ги чрез своите ферментни системи и след това отделят кислород и фитонциди.

Много от предметите в съвременното жилище  са изработени от синтетични материали, използвани са лепила и бои, които отделят във въздуха в стаите токсични вещества. Формалдехидът, който се отделя от синтетичните подови настилки и облицовки, се натрупва в човешкия организъм, причинява главоболие и дори най-лошото-рак. Всички стайни растения подобряват микроклимата в жилището, но някои от тях са особено полезни със способността  си буквално да поглъщат токсичните вещества. Такива са добре познатите ни:
Фикус   (Ficus elastica)
Той буквално привлича токсичните вещества и ги неутрализира в радиус до 2,5 м.Фикусът е тропично растение и обича влагата, затова трябва да се пулверизира поне 2 пъти седмично.Листата му трябва да се избърсват от наслоения прах също 2 пъти седмично.Водата от чешмата често е хлорирана и за поливане на растенията е добре да се използва дъждовна вода или  чешмяна, която е оставена да престои, за да се отдели хлора.
Драцена пъстролистна (Dracaena)
Растението поглъща канцерогени-бензол, трихлоретан и др., които водят до рак.Отделя фитонциди, които убиват до 50% от микробите в радиус 1,5 м.Отглежда се при температура над 15 градуса, но не на пряко слънчево греене.През лятото редовно трябва да се оросява.тори се всеки месец през пролетно-летния сезон.

Спатифилум(Spathiphyllum wallisii)                                                              Той е лидер в поглъщането на токсични вещества.Известно е, че пречиства въздуха от замърсители като бензол,формалдехид, трихлоретилен.Друга причина, поради която Спатифилумът е предпочитано растение у дома е, че цъфти редовно, дори по няколко пъти в годината, а цветовете му се запазват за дълго красиви. Отглежда се изключително лесно, както в домашни условия, така и в офиса, а качествата му да пречиства въздуха са незаменими.Избягвайте да поставяте своя Спатифилум на пряка слънчева светлина, тъй като той обича сянката. Листата му ще са Ви благодарни, ако от време на време ги пръскате с вода. Поливайте го често, защото обича влажна почва. Почвената влага може да се задържи по-дълго, ако добавите малко пясък в тежките почви. Идеалната температура за отглеждане на това стайно растение е около 16-20 оС. Идеалният сезон за размножаване на Spathiphyllum е пролетта.

Монстера( Monstera deliciosa)

Монстерата поглъща формалдехид. Има успокояващо действие.Тя е листнодекоративно многогодишно растение, което издържа минимални температури не по-ниски от 15°С, затова се отглежда в България като стайно растение.Стъблата могат да достигнат височина до 6м, но лесно се контролират чрез подрязване.Монстерата се отглеждат лесно и няма специални изисквания. Изберете и  умерено осветено място или лека сянка. През зимата почвата трябва да е леко влажна – в никакъв случай да не е мокра.През останалата част от годината поливайте обилно, но между отделните поливания почвата трябва да просъхва.Пулверизирайте листата, ако стаята е отоплена. От време на време измивайте с преварена вода  и полирайте големите листа .На всеки две години растенията се пресаждат. Първоначално младите листа на Монстера са сърцевидни. Когато започне да старее се появяват прорези и дупки, от където произтича и народното наименование на цветето – прозорче. В някои страни пък го наричат „швейцарско сирене“. Друга особеност са висящите покрай стъблата корени. Цъфти в редки случаи, и то в напреднала възраст. Цветовете наподобяват големи гроздове.

Сансевиера (Sansevieria)

Фитонцидно растение, унищожава до 50% от в радиус от около 1,5 м. Лесно се размножава. Растението има  много имена,познато като-меч,индийски меч,рицарски меч,свекървен език,тъщин език,змийска кожа,африкански коноп..Расте в диво състояние в Африка,Азия,Индия.Родът наброява 60 вида.Сансевиерата се отнася към най-непретенциозните и устойчеви растения. Сансевиерата предпочита много светли, слънчеви места. През лятото понася повече вода, нопрез зимата количеството трябва да е по-оскъдно.Поливането трябва да се извършва така, че да не се намокрят листата, защото всяка капка вода, застояла върху тях, може да причини загниване.

Вижте още:

КАКВИ ЦВЕТЯ МОЖЕМ ДА ОТГЛЕДАМЕ В СЛАБО-ОСВЕТЕНИ СТАИ

Да отгледаме цъфтящи лалета във вази през зимата

Стайни цветя, които се отглеждат много лесно

Обемно изсушаване на цветя

Как да запазим свежи цветята във вазата?

Цветя целители

Подхранване на цветята с отпадъци от кухнята

Дива теменужка

ФИКУС БЕНДЖАМЕН

Сезонът на цъфтящото каланхое

Възглавничка с билки

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting