Сушене на плодове във фурна

За успешното изсушаване на плодовете във фурна от съществено значение е спазването на определен температурен режим. Този режим има три етапа: 45-50 градуса С – за предварително увяхване и сбръчкване  на плодовете; 70 градуса С – за изпаряване на основната част от водата, съдържаща се в тях; 80 градуса С – за довеждане влажността на продукта до  20-25% и  стерилизация на сушените плодове.За да се отстранява отделената от плодовете влага, по време на сушенето, дръжте вратата на фурната отворена на 2-3 см.Плодовете трябва да са разстлани на тънък слой.Във фурната може да наредите няколко тави или скари и да сушите едновременно плодове на няколко етажа.Следете процеса и при необходимост, разменяйте местата на тавите(скарите). За повишаване сладостта на сушените плодове, при желание, преди сушене може да ги потопите в горещ захарен сироп. За сушене избирайте здрави плодове със средна степен на зрялост.

За всеки конкретен плод има някои особености, които е добре да се спазват, за да получите задоволяващ резултат.

1.Сливи- Преди  сушенето измийте сливите и ако искате извадете костилките. Бланширайте ги за 20-30 секунди в 1-1,5% разтвор на хлебна сода и вода с температура на разтвора 90 градуса С.Започнете сушенето при 50 градуса  , за да не се напукат сливите и изтече сока им  за 3-4 часа. Тогава разбъркайте  сливите и ги  оставете да изстинат.После включете фурната на 70 градуса и сушете в продължение на 5 часа. Отново разбъркайте сливите и ги охладете. Завършете процеса като включите на 80 градуса и сушите още 4-5 часа, като  накрая за 30 минути увеличите температурата на 100-120 градуса. Така захарите от плодовете ще излязат на повърхността, ще се карамелизират и сливите ще станат блестящи.

2.Ябълки и круши-Измитите плодове нарежете на парчета с дебелина 5-7мм. За да запазят цвета и аромата си, предварително накиснете за 3-5 минути нарязаните плодове в 15% разтвор на сол и вода( 150 гр сол на 10 литра вода) или в разтвор на лимонена киселина.После ги изплакнете с чиста вода, отцедете и сложете във фурната. Ябълките сушете за 6 часа при температура 80 градуса, а крушите за 10 часа при температура 70 градуса. През час разбърквайте плодовете.За да не подгорят ръбчетата на крушите, накрая може да намалите температурата на 60 градуса.

3.Кайсии и праскови-За да останат плодовете с хубав светъл цвят след изсушаването, трябва  нарязаните плодове да се опушат предварително със сяра или потопят в 2% разтвор на серниста киселина. За изсушаване във фурната ги наредете в тавите върху памучен плат, който да поема влагата.Започнете сушенето при 60 градуса. Когато спрат да отделят сок, ги охладете и преместете в нови тави застлани с хартия и продължете да сушите още 10 часа при температура 50 градуса. Разбърквайте през час.

Вижте още:

Естествено сушене на плодове и зеленчуци

Приготвяне на цукати

Плодови пастети

Пестил

Петмези

  Сладка по турски рецепти

Сладко и конфитюр от сини сливи по стари рецепти

Обемно изсушаване на цветя

Как да запазим пресни плодове и зеленчуци за зимата?

Конфитюри по турски рецепти

Как да приготвим трайно плодово желе

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting