Схема за изплитане на гети

Тези дълги плетени гети / калци за възрастни може да комбинирате както с клин така и с къса пола. Нанизаните в маншетите  връзки не позволяват калците  да се свличат и набират около глезените. Размерите на единичното изделие, изпънато в легнало положение  са приблизително 12-13 см ширина и 50 см дължина с прегънат маншет.

Нужно Ви е:

Прежда с дебелина 100 г/ 215 м, чорапени игли с дебелина 3 мм, малка кукичка за изплитане на връзките.

Плътност на плетене:34 бр= 10 см

ИЗПЛИТАНЕ:

  • Нанижете 80 бр(за малък размер) и 112( за голям размер) и изплетете 10 реда ластик  2 х 2. В 11-и ред направете дупчиците за връзките като плетете: *2 лиц.бр, 2 опак.бр., 2 опак.бр. заедно,наметка*, повтаряйте от * до* до края на реда. Ще получите около 10-14 дупчици. Продължете да плетете още 10 реда ластик 2 х 2. Следващият ( 22- и ред) изплетете само с лицеви бримки, за да се оформи линията на прегъване  и повторете още веднъж първите 21 реда.
  • След това преминете към изплитане на раираната част на гетите. Кръстосвайте двата вида конци от обратната( вътрешната) страна. За да избегнете размърдване на началото на цветните ивици, следвайте указанията по-долу.
  • Когато започнете нова ивица, плетете лицеви бримки, както нормално се плете при смяна на цвета (фиг.1).
  1. Преди да започнете следващият ред използвайте дясната кука( игла) да изтеглите бримката, която е отдолу( от долния ред на първата бримка на лявата игла) горе върху лявата игла (фиг.2).
  2. Изплетете тези две бримки заедно (фиг.3, фиг.4).

3.Ако правите това в началото на всеки ред, с удължените бримки ще избегнете разминаването на редовете. Обаче като гледате отблизо, ще може да забележите, къде започва окръжността и кои бримки са модифицирани.Ако искате да избегнете това , след изплитането заедно на двете бримки, сложете нов маркер и началото на  всеки кръгъл ред ще се измества с една бримка наляво. Това създава невидим шев, който се движи диагонално.

  • На картинката ( фиг.5)  може да се сравнят различните начини на изплитане на рае в кръг.При първите два сиви  реда /отдолу нагоре/,  се вижда прекъсването и разместването на цветния кръг. Третият сив ред е изплетен с   удължена бримка, а четвъртият се измества с една бримка на ляво. За чорапи и шапки се препоръчва методът на изместването в ляво на началото на реда.
  • След като изплетете необходимата дължина с раирана лицева плетка, изплетете 12 реда ластик.
  • На края прегънете горните маншети по линията на сгъване. Изплетете 2 връзки по 70-80 см и ги нанижете през дупчиците. На краищата им направете възли, за да не се изнизват.

ИЗПЛИТАНЕ НА РАИРАНИ ГЕТИ В КРЪГ

Аналогично се плетат и детските гети, като ширината(броят на бримките) и дължината зависят от възрастта на детето.

Вижте още:

От стари чорапогащници нови 3/4 чорапки

Схема за изплитане чорап на 2 куки

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting