Схема за изплитане на гети

Тези дълги плетени гети / калци за възрастни може да комбинирате както с клин така и с къса пола. Нанизаните в маншетите  връзки не позволяват калците  да се свличат и набират около глезените. Размерите на единичното изделие, изпънато в легнало положение  са приблизително 12-13 см ширина и 50 см дължина с прегънат маншет.

Нужно Ви е:

Прежда с дебелина 100 г/ 215 м, чорапени игли с дебелина 3 мм, малка кукичка за изплитане на връзките.

Плътност на плетене:34 бр= 10 см

Нанижете 80 бр(за малък размер) и 112( за голям размер) и изплетете 10 реда ластик  2 х 2. В 11-и ред направете дупчиците за връзките като плетете: *2 лиц.бр, 2 опак.бр., 2 опак.бр. заедно,наметка*, повтаряйте от * до* до края на реда. Ще получите около 10-14 дупчици. Продължете да плетете още 10 реда ластик 2 х 2. Следващият ( 22- и ред) изплетете само с лицеви бримки, за да се оформи линията на прегъване  и повторете още веднъж първите 21 реда.

След това преминете към изплитане на раираната част на гетите. Кръстосвайте двата вида конци от обратната( вътрешната) страна. За да избегнете размърдване на началото на цветните ивици, следвайте указанията по-долу.

Когато започнете нова ивица, плетете лицеви бримки, както нормално се плете при смяна на цвета (фиг.1).

  1. Преди да започнете следващият ред използвайте дясната кука( игла) да изтеглите бримката, която е отдолу( от долния ред на първата бримка на лявата игла) горе върху лявата игла (фиг.2).
  2. Изплетете тези две бримки заедно (фиг.3, фиг.4).

Ако правите това в началото на всеки ред, с удължените бримки ще избегнете разминаването на редовете. Обаче като гледате отблизо, ще може да забележите, къде започва окръжността и кои бримки са модифицирани.Ако искате да избегнете това , след изплитането заедно на двете бримки, сложете нов маркер и началото на  всеки кръгъл ред ще се измества с една бримка наляво. Това създава невидим шев, който се движи диагонално.

На картинката ( фиг.5)  може да се сравнят различните начини на изплитане на рае в кръг.При първите два сиви  реда /отдолу нагоре/,  се вижда прекъсването и разместването на цветния кръг. Третият сив ред е изплетен с   удължена бримка, а четвъртият се измества с една бримка на ляво. За чорапи и шапки се препоръчва методът на изместването в ляво на началото на реда.

След като изплетете необходимата дължина с раирана лицева плетка, изплетете 12 реда ластик.

На края прегънете горните маншети по линията на сгъване. Изплетете 2 връзки по 70-80 см и ги нанижете през дупчиците. На краищата им направете възли, за да не се изнизват.

Аналогично се плетат и детските гети, като ширината(броят на бримките) и дължината зависят от възрастта на детето.

Вижте още:

От стари чорапогащници нови 3/4 чорапки

Схема за изплитане чорап на 2 куки

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting