Как да изплетем чорап с 2 игли

ПЪРВИ НАЧИН

чорап с две игли

чорап с две игли

Чорапите се плетат по приложената по-долу схема. После се прегъват и зашиват с подходяща игла със скрит вертикален

бод по страничните ръбове. Първо зашийте и оформете триъгълните парчета за пръстите, после горната и долната част на стъпалото, следва зашиване на триъгълните части на петата, след това централния вертикален шев на горната част на чорапа и на края съединете нанизаните на конци бримки в долната задна част.

Изплитането е много лесно, недостатък са многото шевове. От друга страна, когато стъпалото се скъса от долната страна, може да разшиете, да изрежете скъсаната част и като нанижете бримките и вържете ново кълбо, да подновите чорапа. Когато изплетете ластичната част на чорапа и продължите в средата да плетете ходилото, страничните бримки нанижете на конец. По същия начин оставете незавършени и  бримките от последният ред на петата и ги зашийте с оставените на конеца бримки от горната част бримка по бримка.

ВТОРИ НАЧИН

Работи се подобно на горния, но и горната част на чорапа/ която обхваща глезена и прасеца/ е разделена на две и се започва от маншета на задната половина :

Ето нагледната схема:

И при двата начина е много важно зашиванета на детайлите да е гладко и невидимо. Най подходящ е скритият шев. На всеки втори сантиметър от шева пристягайте конеца, за да не се вижда. На картинката за по-добра нагледност е даден конец с контрастен цвят, но Вие използвайте конци от преждата, с която сте изплели чорапа:

ТРЕТИ НАЧИН

ИЗПЛИТАНЕ НА ЧОРАП С ДВЕ ИГЛИ БЕЗ ЗАШИВАНЕ

Започва се от задната горна част на чорапа – 1 и 2, изплита се половината горна част и скосяването за петата -3 и4  и когато се стигне до върха на петата / най-тясната част/ продължаваме да плетем огледално втората половина на петата, като  се включват крайните бримки от всеки ред на първата половина и се изплитат заедно с последната бримка на новия ред – 5 и 6.

След изплитане на петата продължаваме да плетем единично долната част на стъпалото – 7, докато стигнем най-тясната част на скосяването за пръстите – 8 и плетем както при петата с включване на крайните бримки от редовете на първата половина на стеснението за пръстите- 9.

След това до края на чорапа плетем редовете като включваме на края на всеки ред крайните  бримки  от съответстващите редове на изплетената вече половина на чорапа и ги изплитаме заедно с последните бримки на новите редове-10,11,12 и 13.

 

Вижте още:

Вълнени чорапи от стария пуловер

Зашиване детайлите на плетивото

 Терлици плетени на 1 кука

Схема за изплитане на гети

Схема на плетени терлици

Лесни за плетене терлици

Супер Лесни Плетени Терлици

Как да ушием терлици?

 Как се Шият Детски Терлици

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting