Съвети за домакинството

1.Почистване на плетени мебели: За да почистите плетени мебели, които само са запрашени, използвайте суха четка и прахосмукачка. Ако мебелите имат петна и омазняване, измийте ги от двете страни с горещ сапунен разтвор, в който сте разтворили 2-3 супени лъжици сол. Веднага след измиването подсушете старателно със суха мека кърпа. Ако се налага да ги лакирате отново, изчакайте предварително да изсъхнат напълно на въздух.

2. Ако чекмеджетата се плъзгат трудно, натрийте външните им страни и летвите, върху които се движат с восък. Ако това не помогне, обработете всички външни страни и летвите със шкурка.

3. Внимавайте с използването на съдовете и опаковките за еднократна употреба. Не съхранявайте алкохолни напитки в  пластмасови съдове, защото съдържащият се в тях етанол е разтворител и токсични вещества от пластмасата ще преминат в напитките.

Ако за пикник или детски празници се налага да използвате чаши и чинии за еднократна употреба, предпочетете картонените. Целулозата не е вредна.

4. За да не се поддавате на изкушението да купувате излишни продукти в супермаркета, с които ще преяждате или после ще изхвърлите:

  • Избягвайте да пазарувате, когато сте гладни.
  • Пазарувайте само по предварително изготвен списък и не се отклонявайте от него.
  • Не вземайте от стоките, които са наредени на най-удобния плот и най-отпред. Там обикновено стоят най-скъпите продукти или тези с изтичащ срок на годност.
  • Ако в списъка ви има малко неща, не вземайте количка, а кошница.

5. Ако ви се счупи или зацепи нокът и нямате пила под ръка, използвайте за да изпилите нокътя страната на кутийката за кибрит. След това добре измийте ръцете си със сапун.

6. Ако трябва да сварите яйца,   които не са преминали ветеринарен контрол и се страхувате от заразяване със салмонела, сварете ги в оцет. Оцетната киселина ще унищожи причинителя на опасното заболяване, а яйцата ще имат привкус на мариновани краставички.

7. За да не се наелектризират изпраните дрехи от синтетика, капнете няколко капки бял оцет при изплакването им. Оцетът съдържа киселина и тя ще предаде отрицателен заряд на цялата дреха, така че влакната няма да се привличат едно към друго. Освен това оцетът прави тъканите меки.

8. За да измиете по-лесно тигана от мазнината, в която сте пържили месни продукти, сложете го за малко във фризера. Мазнината ще замръзне и лесно ще я отстраните с домакинска хартия.

9. За да изчистите чайника от котления камък, напълнете го с вода, в която сте разтворили чаша оцет или лимонов сок, сложете го да кипне и после оставете да постои час-два. Излейте водата и измийте добре чайника. Котленият камък се състои от соли на калция и фосфора , които влизат в реакция с киселината на оцета или лимона.

10. Ако по ръцете на детето е засъхнало лепило, което не се отмива или е залепнала дъвка в косата му, намажете местата с краве масло и след пет минути ще отстраните с лекота дъвката и лепилото.

11. Пералнята ще ви служи по-дълго, ако поставяте в барабана заедно с прането чиста топка за тенис на корт. Всички влакънца и кончета ще залепнат по топката и няма да останат в пералнята.

12. С восъчна хартия, смачкана на топка, натъркайте хромираните части в банята и кухнята, и те ще заблестят. По същия начин може да излъскате и паркета.

Вижте още:

Как да изчистим накапано от свещ?

Содата в хигиената у дома

Кока кола за почистване в дома

Как да изчистим порцелановия чайник

Полезните картофени обелки

Как да поправим изцапан или повреден мокет?

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting