Туршия от Стъбла на Манголд

Туршия от Стъбла(дръжки) на Манголд

Може да Ви изглежда странно, но на много от листните зеленчуци( марули, салатки, спанак, листно цвекло)  с успех може да използвате всички части, т.е. не само листата, но и дръжките и коренчетата. От тях може да правите вкусни супи, каши, салати и туршии. Бъдете практични и икономични домакини и щадете не само семейния бюджет, но и природата.

Манголдът е зеленчук от семейството на лободата. Той е два вида :листен-прилича на спанак и дръжков- прилича на салатното цвекло , но с по-месести дръжки. От тях се прави вкусна туршия. Дръжките от листата на манголд може да замените с дръжки от листа на червеното цвекло. Туршията също става много вкусна и с великолепен тъмно-червен цвят.

Продукти:

Стъблата на 1 връзка листа на манголд се измиват и нарязват на парчета, дълги по 1 см.
1/4 чаша червена камба, нарязана на ивички

1 люта чушка или  1/2 чаена лъжичка едро смлян лют червен пипер
1-2 скилидки чесън, счукани със сол

Саламура:                         
2 чаши вода

1/2 чаша оцет

2 суп.лъжици сол

1 суп.лъжица олио

1 суп.лъжица лимонов сок

1 супена лъжица захар

1 суп.лъжица синапени семена

Приготвяне:

Първо накиснете стъблата за около час в студена вода, после го отцедете и нарежете. Смесете манголда, камбата, лютият пипер и чесъна, разбъркайте ги и ги наредете в стъклен буркан.

Предварително загрейте синапените семена на сух тиган. После смесете съставките на саламурата , сложете ги  да заврат и варете 2-3 минути. Охладете я до леко топла и налейте в буркана, така че да покрие всички съставки на туршията. Поставя се нещо тежко върху нея, за да не изплуват съставките над саламурата.Бурканът се затваря здраво с капачка. Ако нямате подходяща тежест, залейте зеленчуковата смес с гореща саламура и дръжте буркана обърнат с капачката надолу. Туршията се държи в хладно и влажно място от 15 до 20 дни и след това може да се консумира.

Гореописаната туршия има и много вкусен вариант, като се смесят нарязаните дръжки от манголд или червено цвекло с обелени и нарязани на кубчета сочни, но още недоузрели зимни круши. Към същото количество нарязани дръжки прибавете 5 големи или 6 средни круши и удвоете количеството на  нарязаните камби, лютият пипер, чесъна и всички съставки на саламурата. Наредете плътно нарязаните зеленчуци в бурканите и възварете саламурата. Залейте зеленчуците с врящата саламура, запечатайте бурканите,  сложете  ги с капачките надолу, завийте със старо одеяло и оставете в това положение, докато изстинат.  После ги изправете и наредете на хладно и тъмно място. След две седмици туршията е готова за консумация.

Какво и как да сготвим с джанки

Как да Направим Кимчи от Бяло Зеле

Туршия от Пълнени Патладжани

Туршия от бамя

Туршия от Тиква

Туршии от Близкия изток

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting