Физическата активност и здравето

Никога не е късно  и никой не е твърде стар, за да промени навиците си и да повиши физическата си активност. Разумното физическо натоварване  води до следните положителни последици:

 • Укрепва сърцето
 • Намалява кръвното налягане
 • Подобрява обмяната на веществата и кръвообращението
 • Намалява телесното тегло
 • Намалява холестерола в кръвта
 • Намалява нивото на стреса
 • Укрепва съня
 • Предпазва от простудни заболявания
 • Повишава капацитета на белите дробове

Не  е задължително да посещавате фитнес-клуб.Изберете активност, която ви е приятна.Започнете с ходене или пък каране на велосипед. Отделяйте първоначално по половин час от времето, което сте прекарвали пред телевизора  за разходка. Може да разходите кучето, детето, да привлечете приятелка и така да се срещате и разговаряте с нея. Ходенето е превъзходна форма на физическа активност и ще ви помогне да увеличите цялостното си фитнес ниво. То може да ви осигури дългосрочни ползи за здравето, като например подобряване на издръжливостта, ниска сърдечна честота, по-ниски нива на стрес и намаляване на риска от хронични сърдечно-съдови заболявания, рак и остеопороза. Ходенето е   приятно за всички възрасти и  не носи   риск  от наранявания и което е също важно-това е напълно БЕЗПЛАТНО!!! Използвайте всяка възможност да ходите пеша.Дори ако времето е толкова лошо, пороен дъжд или снежна виелица, същото това време използвайте за изкачване и слизане по стъпалата.Когато имате време, слезте една спирка по-напред от общественото превозно средство и изминете разстоянието пеша или ходете пеша да пазарувате.

Колоезденето е една страхотна форма на упражнение навън на чист въздух, особено  ако имате условия за това-оборудване и велоалеи. То работи за сърцето и белите дробове и тонизира краката   и раменете. Не забравяйте, ако сте по пътищата да внимавате за :

 • Да се движите на осветени места и да спазвате за правилата за движение
 • Колелото ви да е изправно, с фар и стопсветлини и да носите цветни или със светлоотразителен ефект дрехи
 • За по-дълги преходи да планирате маршута предварително и да  сте снабдени с вода и инструменти за евентуални ремонти

Плуването е една от най-добрите форми за физическо упражняване.. Водата поддържа тялото и осигурява отлична тренировка за сърцето, докато работят  на повечето мускули в тялото. Дори и ако не  сте добър плувец – можете да  опита те аквааеробика, ако търсите алтернатива на плуването.

Когато укрепнете достатъчно, престанете да усещате мускулни болки и умора, постепенно повишавайте натоварването.Може да удължите времето на ходенето пеша, или пък да преминете към джогинг, решете сами.Никога не правете внезапни изблици на големи  натоварвания, без предварителна натренираност.Това може да е опасно за здравето ви.

 Вероятно джогингът е от   най-евтините спортове в света.  Основните разходи са чифт маратонки и спортен комплект дрехи. Струва си да се инвестира в добър чифт обувки, защото те осигуряват омекотяване и гъвкавост при  движение. Времето и сезонът на годината ще определят какъв вид   дрехи,  трябва да носите, но добре е да са от памук,удобни и  достатъчно  широки.  При лошо време задължително е   лекото яке.За зимата дрехите ви трябва да са на принципа на слоестата система плюс допълнително   шапка и ръкавици. В крайна сметка носете това, което ви кара да се чувствате комфортно!!Най-добре е да се присъедините към група тичащи,независимо дали са организирани като клуб или не. Така е по-безопасно, ако тичате рано сутрин или късно вечер. Така ще се сближите с хора, които споделят вашите разбирания и цели в живота.Дори и понякога да ви налегне мързел, мисълта, че останалите ще ви чакат, ще ви направи по-отговорни и ангажирани в дейността.Освен това винаги ще може да разчитате на примера и съветите на по-опитните от вас бегачи. Ако имате проблем при тренировката ще имате подкрепа  от другите.
Нашите мускули се нуждаят от стимулиране, за да растат. Ако ние ставаме по-малко активни, мускулите са подложени на по-малко стрес и стават по-малки и по-слаби. Повишената физическа активност буквално изгражда мускулите, уплътнява  костите и укрепва сухожилията . В действителност, подобренията обикновено започват да се появяват веднага след   първият месец от началото на упражненията.

Вижте още:

Правила за здравословен живот

Здравни съвети за възрастните хора

За жените над 40 години

Затлъстяването докарва шипове в краката

Кога и Как да Постим през годината ?

Таблица на здравословното хранене


Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting