Хлебчета и кифли с формата на птички

Хлебчета и козуначени кифли с формата на птички

Децата обожават да си хапват храна оформена като забавни човечета,  животни, растения или други други форми. Зарадвайте ги с хлебчета или кифли, които приличат на птичета като символи на пролетта и възкресението на природата и живота.

Хлебчета

Продукти:

 1.       пакетче суха мая
 2.      4 чаени лъжички захар
 3.      1 чаена лъжичка сол
 4.     500 гр обикновено бяло брашно + още малко за поръсване на плота
 5.      ¼ чаша олио + още малко за намазване на купата и тавата
 6.       1 яйце или сладка вода за намазване на втасалите хлебчета
 7.      1 чаша+ 1 суп.лъжица  топла вода
 8.      няколко черни стафиди

хлебчета и кифли с формата на птички за детски празненства

Приготвяне:

 1.    Подготвяне на маята-Смесете маята, 1 суп.лъжичка захар и 1 чаша топла вода(40° – 45° С) в малка купа, покрийте я с фолио или кърпа  и оставете на топло място за 10 минути.
 2.     Приготвяне на тестото-В голяма купа смесете останалата захар, солта и пресятото брашно. Добавете водата с разтворената мая  и олиото. Отначало бъркайте с лъжица, а след това и с ръце, докато се образува топка меко тесто. Ако е необходимо добавете с лъжица малко вода или брашно, за да получите перфектното тесто. Изсипете го върху набрашнения плот и го месете около 5-7 минути, докато стане еластично и не лепне по ръцете. Намажете дъното на купата с олио, върнете топката тесто в нея, обърнете го, за да се намазни от всякъде и покрийте купата с фолио или кърпа. Оставете я на топло за около час, докато тестото удвои обема си.
 3.      Оформяне на хлебчето като едно птиче-Нарежете всяка  стафида на четири парчета. Разделете втасалото тесто на топчета с диаметър около 7 см и ги наредете върху набрашнена повърхност, като ги покриете, за да не изсъхват. Върху набрашнения плот с ръце оформяйте всяко топче на руло като кремвирш с дължина около 15 см и после го превийте и вържете на възел с приблизително еднакви свободни краища. От всеки от тези възли оформете по едно птиче така: Единият край оформете с пръсти като глава на птиче и изтеглете човчица. Сплескайте главичката и от двете и страни втикнете по едно парче от нарязаните на четири стафидки. Другият свободен край с помощта на вилица притиснете и оформете като опашка или разрежете с нож като разперена опашка.    С ножица може да разрежете и човката.
 4. Оформяне на хлебчето като две птичета-От две рула, както е показано на картинката, може да сплетете и оформите по-големи хлебчета, които да изглеждат като две сгушили се заедно птичета.

5.      Втасване на оформените хлебчета-Наредете на разстояние 3-5 см едно от друго оформените като птичета хлебчета в намазнена тава и ги оставете за около половин час да втаса тестото втори път. Тогава ги намаже с четка с разбитото с няколко капки вода или мляко яйце или с рядък захарен сироп.

6.      Изпичане на хлебчетата- нагрейте предварително фурната на 180 градуса и печете хлебчетата 20-25 минути, докато получат кафяво-златиста коричка. Извадете ги и ги охладете върху решетка.

Козуначени кифли – птички

Приготвяне на козуначени кифли с формата на птичета – Замесете козуначено тесто по предпочитаната от Вас рецепта и след като втаса, по същия начин оформете кифличките като птичета. Кифличките стават много вкусни, ако преди да оформите рулото, разточите топката тесто на правоъгълник и го поръсите със смес от кристална захар, смлени орехи и канела. След това навийте правоъгълника на руло, като запечатате краищата чрез намазване с разбито яйце. Последващото оформяне на козуначените кифли – птички е както при хлебчетата, но след като ги намажете с яйце, поръсете ги и с кристална захар.

Вижте още:

Домашни козунаци

Хлебчета за детски празненства

Как се прави хлебен квас?

ТРАДИЦИОННИ МАКЕДОНСКИ РЕЦЕПТИ

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting