Ще имате първокласник? Подгответе се!

Една от хубавите български традиции е тържественото откриване на Новата учебна година. Това е още по-вълнуващо за децата, които постъпват в първи клас, а и за техните родители. За да бъде празникът непомрачен, отделете време и усилия, за да подготвите детето си. Успоредно с материалната подготовка, подгответе го и психически. Чрез разговори и весели  разкази за Вашия училищен живот, създайте у детето радостно очакване  и увереност, че ще се справи отлично с ученето   , че в училище ще намери нови приятелства  и увлекателни занимания. Детето трябва усети, че първият учебен ден е специален, че то самото е специално за близките си  , че те се гордеят с него.

Научете детето си да знае : трите си имена, домашният адрес и телефон,трите имена на родителите си, техните професии и месторабота, като му обясните, че тези сведения може да дава само на учителите и евентуално на охраната на училището или полицай.

На тази възраст детето трябва да умее да поздравява, да се представя, да говори ясно и разбираемо, да гледа в очите събеседника си.Да участва в обща дейност или разговор с връстници, да инициира игра, да дели, да предлага и оказва помощ, да приема чуждо мнение, да следва наложени правила или задачи. Да изисква внимание по правилен начин, да прекъсва нежелан разговор, да отказва предложения и идеи, които не му харесват. Да разпознава основните емоции и да се съобразява с емоционалното състояние на другите, да изразява адекватно своите емоции, да се извинява.

Създайте умения за общуване с връстниците. Общувайте свободно с детето, за да общува и то свободно със своите връстници и учители. Подгответе детето за разрешаване на конфликтни ситуации. Информирайте го за възможните проблеми, преди да са се случили. Помогнете му да разбере, че конфликти ще има, докато има и хора,и че конфликтите не бива да се избягват, а да се преодоляват. Насърчете детето да отстоява своето мнение в училище. Предпазете го от натиска постоянно да се съобразява с общоприетото мнение, както и от опасностите на конформизма.

Родителите са длъжни да извършат известна материалната подготовка, за да създадат необходимите условия за учене на детето, дори и то да посещава занималня, където основно да се подготвя за утрешния ден.

1. Създайте кът за учене с писалищна маса, стол и шкаф или етажерка за учебници, тетрадки и пособия. Най-доброто решение е , ако и масата и столът са с регулируема височина, за да се променят с израстването на ученика.  Ъгълът между седалката и гърба на стола трябва да бъде малко повече от 90 градуса. Височината на писалището трябва да бъде малко над лактите му, а самото то трябва да бъде просторно и стабилно.Не поставяйте и компютъра върху него, детето ще се разсейва.Светлината трябва да осветява работното пространство отпред или дапада  от лявата страна на ученика. Така че писалището   трябва да е обърнато или с лице, или с лявата си страна към прозореца.Цветовете на мебелите е добре да са пастелни в бежовата, зелената или синята гама.

2.Детето има голям празник, затова му купете нови дрехи. Не е нужно да са скъпи и маркови, но да са удобни и красиви. Осигурете му и спортен екип и спортни обувки за часовете по физическо възпитание.

3. Една от най-важните покупки е ученическата раница. Изберете я много внимателно.Тя трябва плътно да прилепва до гърба и и задната й страна да бъде укрепена  с мека подложка. Каишките трябва да бъдат здрави, широки, удобни и омекотени. Желателно е тя да е от материал, който се пере или почиства лесно и да бъде в ярки, сигнални цветове.

4.Учебниците за първи клас детето ще получи в училище безплатно. Какви тетрадки и по колко броя от вид да закупите, ще научите от учителката на предварителната родителска среща. Това, което може да осигурите предварително са различни пособия като:чертожни инструменти, химикалки, моливи, боички, етикети, облекла за учебници и тетрадки, седмично разписание и др., които е добре да пазарувате заедно с бъдещия първокласник.Така изборът ще бъде по негов вкус, а освен това ще го приобщите към бъдещата му роля на ученик.

5. В последната  седмица преди 15 септември заведете детето при личният му лекар на профилактичен преглед и вземете контактна бележка, която трябва да предадете на учителката.

6.Не забравяйте и букетът за госпожата, това е малък израз на уважение към нейният труд за бъдещето на вашето дете.

Вижте още:

Примерна маршрутна карта на ученик и декларация от родителя

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТТА НА ДЕЦАТА

Организиране работното място на ученика у дома

Еднократна целева помощ за първокласници

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting