Зависимост към захарта

В съвременните хора, особено у жените и децата ,често се формира зависмост към сладкото.Причините са две:

а) изобилието от готови сладки храни, достъпни по цени за всеки.

б)формираните още от детството лоши хранителни навици

В резултат попадаме във физическа  или дори психологическа зависимост от захарта. Според редица учени,зависимостта е не по-малко опасна от тази към алкохола, тютюна или наркотиците. Захарта предизвиква производство на собствени опиати в мозъка, към които организмът се пристрастява , защото те водят до успокоение на разстроената нервна система.Привикването да сваляме стреса с похапване на шоколад и сладкиши води до претоварване на организма с инсулин и от там до развиване на диабет втори тип.

Физиологическата зависимост от захарта се преодолява с големи усилия на волята,но психологическата -само с продължителна работа с професионалисти.

Преди около век, захарта е била рядък и скъп продукт, който са можели да си позволяват често само богатите. Сладкишите с бяла захар имат добри естествени заменители, като например:

  • Мармелад-наистина съдържа захар, но и пектин, който сваля нивото на холестерина и извежда токсините от организма. Не съдържа мазнини, сваля стреса,съдържа витамини,подобрява работата на стомаха и черния дроб.
  • Неозахарени сушени плодове-съдържат калций, натрий, магнезий, желязо и влакнини, витамини. Доста са калорийни и на ден не бива да се консумират повече от 100 гр, но подобряват дейността на стомашно-чревния тракт и извеждането на токсини от организма.
  • Мед-заменяйте бялата захар с мед, но също го употребявайте в разумни граници. Пчелният мед съдържа микроелементи,витамини, антиоксиданти.  В ограничени количества той е храна-лекарство.

Вижте още:

Здравословно хранене на децата

Изграждане на навици за здравословно хранене у децата

Какво е съдържанието на пектин в различните плодове?

Как да намалим токсините в организма си?

Пречистване със зелени нектари

Как да подобрим метаболизма?

Калий, калций и магнезий за добро здраве


Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting