Как да се борим с детските капризи и истерика?

Пикът на детските капризи и истерика настъпва в периода от  две до тригодишна възраст на детето. Тогава то активно проверява взаимоотношенията си с обкръжаващите го и формира навици за правилно поведение в социалната среда. Капризите, истеричните викове и плач  са израз на старанието на детето да привлече и концентрира  вниманието на родителите си върху себе си. Ако това е породено от страх, глад, умора , неразположение, задължително трябва да вземем детето на ръце и да го утешим и откликнем на нуждите му. Но ако е само израз на егоистично искане то да е единствен център на внимание, отношението трябва да е твърдо и последователно. Детето трябва постепенно да се приучава да живее в общество и да се съобразява и с интересите на другите. Ако отстъпите на капризното искане няколко  пъти, у детето ще се затвърди разбирането, че с хленчене и плач ще постига всичко, което пожелае. Изгради ли се у детето такъв модел на поведение, борбата след това е изключително трудна и коства много нерви и енергия, както на възпитателите, така и на възпитаемия . Затова е нужно родителите да имат правилно отношение към това явление  още в началото и с търпение, разбиране  и устойчивост да  реагират на капризите на детето.

1.Старайте се да вникнете в причината за проявата на капризите и да оценявате тяхната правомерност. Ако причината е в някакво ваше изискване  към дневния  режим или действия на  детето( например да изяде обяда си само, да се облече само и т.н.)- не зацикляйте в настойчивостта си. Отклонете вниманието му за момента от проблема или му предложете някаква алтернатива( например:”Супата ще ти давам аз, но второто ще изядеш сама”), така че да постигнете взаимен компромис.  Следващият път пак му поставете самостоятелната задача, но без да напомняте за конфликта, който сте имали.

2. Избягвайте честата употреба на думичката „не” и забраните изказани на висок глас. Предлагайте на детето алтернативно поведение- например не казвайте” Не дърпай котката за опашката, така я боли и може да те одраска!”, а „ Опитай се да   погалиш котката,  тя ще замърка и няма да ти направи нищо лошо”. На детето   трябва да се внушат точните граници на позволено и непозволено, опасно и безопасно, но с разбираемо за него обяснение и със спокоен тон.

3.На молбите и исканията на детето отговаряйте точно и категорично.Решавайте конфликта в момента.Например: ако то хленчи, за да му купите близалка, може да се съгласите, но при условие, че ще му я дадете след хранене.Ако, за да го отклоните, обещаете че ще му купите близалка някой друг път, то ще ви хленчи винаги, когато сте заедно с него в магазина.

4. Никога не губете самообладание. Ако изнервени започнете да се гневите и  викате, детето ви е победило. Съхранете спокоен тон и дори започнете да говорите по-тихо, за да привлечете вниманието му върху това, което казвате.

5. Ако, обаче, детето вече е изпаднало в истерика, спрете да му обяснявате каквото и да било. В този момент то няма да ви чуе. Покажете безразличие и продължете своето занимание, но незабелязано от детето го наблюдавайте, за да сте сигурни в неговата безопасност. Когато забележи, че истериката не води до желания резултат, детето само ще спре да плаче и да се тръшка.

6. След като истеричният изблик спре, не го коментирайте: не упреквайте детето, не му четете нравоучения, не настоявайте да се извини за поведението си. Дръжте се  така, че  все едно нищо не се е  случило, в противен случай само ще затвърдите убеждението на детето, че това е правилният път  да ви въздейства .

7.За да няма истерии, учете детето спокойно и с думи да изразява своите желания и нужди.

Вижте още:

Домашни средства за успокояване на деца в стрес

Как по-леко детето да се адаптира към детската градина?

Детски ясли

Записване на дете в детска кухня

За родители на деца със специални образователни потребности

Най-доброто лекарство-смехът

ПРОГРАМА “ДЕТСКО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ” НА НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАСА

ИМУНИЗАЦИОНЕН КАЛЕНДАР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Мотивирайте децата си към физическа активност

Лечебни Кукли

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting