Как да съчетаваме цветовете в облеклото и в интериора на дома?

Цветовете са мощно оръжие в ръцете на една  знаеща и умееща жена. Със цветовете можем да променяме настроението, да привличаме вниманието , да отправяме послания.Можем да използваме цветовете , за да повишим енергичността или пък да успокоим човека. С умело подбиране и съчетаване  на цветовете можем да изградим тоалет или интериор, които да внушават елегантност,топлота, младежка закачливост  или спокойствие.

За да се ориентираме правилно ни помага цветовият кръг.Обикновено се работи с цветови кръг с 12 цвята:

  • три  основни(първични) цветове-червено, синьо и жълто;
  • три  смесени(вторични)-получени при смесване на основните цветове-оранжево,зелено и лилаво;
  • шест третични-получени при смесване на основните с вторичните цветове;

Цветовете от цветното колело могат да се съчетават по различни схеми, съдържащи два или повече цвята и да се получава цветова хармония(цветови акорди).Тези цветове имат фиксирана връзка помежду си  върху цветовото колело.

Цветовият кръг е разделен на топли и студени цветове.Топлите цветове служат за създаване на жизнена и бликаща от енергия атмосфера. Студените-действат охлаждащо и успокояващо.Белият, сивият и черният са неутрални цветове.

Основни техники за изграждане на цветови съчетания:

1.Съчетаване на два контрастни цвята- основен и допълнителен.

Допълнителен цвят е този, който стои на 180 градуса срещу избрания основен цвят. Например:червен-зелен,жълт-лилав и т.н.Двата цвята трябва да са в еднаква степен наситени.Тази схема работи много добре, ако единият цвят преобладава, а другият използваме за обекти, които искаме да изпъкнат, да се откроят.

2.Съчетаване на аналогични(съседни върху цветовия кръг) цветове. Такъв акорд може да си изгради от два или три последователни цвята. Тези съчетания са хармонични, приятни за окото и често се срещат в природата.Най-изискано е съчетанието, при което единият цвят епреобладаващ, вторият е поддържащ, а третият служи само за акцент.

3. Триъгълно съчетаване.Използват се три цвята, които са разположени на върховете на равностранен триъгълник, вписан в цветовия кръг. Триадните  цветови схеми са   доста жизнени, дори ако използвате бледи и ненаситени   нюанси.За да е успешно балансирано  триадното съчетаване, използвайте един от цветовете като доминиращ, а останалите два като акценти.

4.Съчетаване на цвят с двата съседни на допълващият го(контрастният му ) цвят.Това съчетание има драматичен ефект, както и съчетание №1, но е по-малко напрегнато.То се препоръчва за новаци , защото при него по-трудно се правят грешки.

 

5.Правоъгълно съчетаване.

Това е съчетаване на четири цвята. Два  основни и техните два допълващи

контрастни).За да не се получи дразнеща окото комбинация е добре да се избере един от четирите цвята за доминиращ, а останалите три да са само акценти. Внимавайте и за баланса на топлите и студени цветове в съчетанието.

6.Квадратно съчетаване.

Това е съчетаване на четири цвята, които са разположени на върховете на вписан в цветовия кръг квадрат. За да не се получи дразнеща окото комбинация е добре да се избере един от четирите цвята за доминиращ, а останалите три да са само акценти. Внимавайте и за баланса на топлите и студени цветове в съчетанието.

Освен собствената цветова гама, голямо значение в цветното възприятие играе яркостта на цвета. Най-яркият от тях е жълтият, след него е оранжевият, след това – зеленият и червеният, а този ред завършват синият и виолетовият. Силата на въздействието на всеки цвят зависи от неговата яркост. Така че, за да уравновесите   жълтото , трябва виолетовото да е три пъти повече. Съотношението между оранжевото и синьото съставляват 1:2, а червеното и зеленото по тяхната яркост са приблизително еднакви. Ако отчетете това, то ще сте на още една стъпка до хармонията  в съчетаването.

Най-съвършено се счита съчетанието между съседните цветове в кръга. За да не дразнят очите такива съчетания, към тях трябва да се добавят неутрални цветове: бял, сив ,черен,телесен или сребрист.

Вижте още:

Пастелни цветове

Цветовете в облеклото

Как да съчетаваме зеленият цвят?

Как да съчетаваме цветовете в плетивата?

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting