Плетене на филе

Изделията изработени на една кука в техника филе се отличават с изящество и ефирност.

Тази техника е много подходяща за изплитане на малки и големи покривки за маси и легла, завеси, възглавници, летни дамски и детски блузи и комплекти, дантели и платки за украса на ушити от плат дрехи.

как се плете с една кука на филе

Плетенето на  „филе” представлява редуване, по схемата на модела, на празни и запълнени квадратчета.

„Филейната мрежа”-празните и запълнени квадратчета се изгражда чрез изплитане на въздушни бримки и стълбчета с 1 или повече наметки. Най-разпространено е изплитането на празното квадратче да се прави от 1 стълбче с наметка, последвано от две въздушни бримки, а запълненото- от 3 стълбчета с наметка.

Техниката „филе” е много подходяща за тези, които започват да се учат да плетат на 1 кука, тъй като се изработват само два вида бримки и схемите за плетивата са много лесни за разбиране.

За плетивата на  филе могат да се използват както специално разработени схеми, така и схеми за едноцветна бродерия с кръстат бод .

Изделията в техника филе могат да имат най-разнообразна форма(квадратна, правоъгълна, кръгла, елипсовидна). Често те имат сложна форма, което се постига с наддаване на нови или свиване( отнемане) на квадратчета в началото и края на редовете.

Изплитането  обикновено се състои в  редуване на прави и обратни редове, но симетричните салфетки и покривки може да се заплитат и от центъра и да се плетат в кръг. В този случай всеки четен ред се плете в обратна посока от мястото на сливане на редовете, като  се започва  вместо със стълбче с наметка с   3 въздушни бримки за подем.

Когато започвате плетене на филе , изплетете пробно парче от 10 квадратчета ширина и десет квадратчета височина. Включете и празни и запълнени квадратчета. Това ще ви даде възможност да прецените дебелината на конците и куката, която ще Ви трябва, а също и дали да плетете стълбчетата по-стегнато или по-хлабаво, за да не се нарушава квадратчето.

схема за изплитане нежна салфетка за сервиране на филе

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting