Полезни съвети за дома. Как да ползваме белина

А.Не изхвърляйте утайката от кафе и използваните чаени торбички в кофата за боклук.Те могат да ви послужат за:

1.С утайката от кафе от кафе-машината или джезвето натрийте ръцете си, след като сте рязали лук,чесън или сте чистили риба, и после ги изплакнете.Неприятният мирис ще изчезне.

2. Поставете малки платнени торбички с кафе на зърна в гардероба и кухненските шкафове- неприятните миризми ще изчезнат. Кафеените зърна ще абсорбират и неприятните миризми в купето на колата , ако поставите една торбичка и там. По същата  причина  дръжте отворена пластмасова кутийка или бурканче с кафе на зърна и  в хладилника.

3.Използвайте утайката от кафе като растителен тор за стайните цветя. Размийте я с вода и поливайте растенията . Тя неутрализира киселинността на почвата и предотвратява развитието на микроорганизми в нея.

4.Смляното кафе е отлично абразивно средство. С него може да изтъркате мивката. След изплакване тя ще заблести и ще изчезнат неприятните миризми от канала.

5. Ако използвате филтри за кафе, с тях отлично се чистят стъклата на очилата, огледалата  и стъклата на маси и прозорци.

6.С неизползвани филтри за кафе покривайте съдовете  при затопляне на храната в микровълновата печка и ще я предпазите от изпръскване.

7. С използвани пакетчета чай и топла вода отлично се измиват мазни съдове.

8.С използвани пакетчета чай може да отстраните мазни петна по огледала и други стъкла.

9. Ако заварявате чай на листа, вместо да изхвърляте заварката, смесете я с почвата в саксиите. Тя е отличен тор.

10. Ако в обувките поставите за през нощта  изсъхнали използвани чаени пакетчета, ще отстраните неприятната миризма.

11.Намокрете използваните чаени пакетчета със студена вода и ги сложете за 15 минути върху тъмните кръгове или торбички под очите. По същия начин с тях ще облекчите местата на ухапване от насекоми по кожата си, подпухналости или синините от удряне в твърди предмети.

12. Изсъхналите употребявани чаени торбички сложете в хладилника и те ще отнемат миризмите и влагата. След 2-3 дни ги сменете с нови такива.

Б. Белината  

Магазиите н разполага с цяла гама от специални почистващи продукти. Въпреки това класическата белина е мощен хигиенен инструмент, който можете да използвате в цялата ви къща, дори в градината.

1.Може да се използва за почистване на целия дом и  има многобройните приложения  за изчистване – от завесата на  душа до мебели те във вътрешния двор.

2. Белината е полезна при пране, за избелване и  дезинфекция (например бебешки дрехи или екипировка за фитнес). За да получите дълбоко почистване, трябва да добавите малко повече белина от обикновено: от 1/3 до 2/3 чаша за стандартна пералня  машина.  Това, което повечето хора не знаят е, че в зависимост от това как е нанесена боята, много цветни дрехи могат безопасно да се перат и със стандартна белина.  Само трябва да тествате малка, дискретна част от тъканта (вътрешната част на подгъва, например) с белина: смесете 2 чаени лъжички белина с ¼ чаша вода, след това нанесете малка точка и оставете да престои една минута преди изсушаване с попиване. Ако това не остави петно, значи  може да я използвате при прането на дрехата.

3.Използване на белина в кухнята. Препоръчва се смесване на ½ чаша белина в 4-5 литра вода – можете да използвате това като дезинфектант за плотове, мивки, плочки, подове, вашия хладилник, уреди от неръждаема стомана и други твърди, не – порести повърхности.

4.За дезинфекция на пластмасови кофи за боклук : смесете ½ чаша белина с 2-3 литра вода. За пластмасови дъски за рязане по-разреден разтвор ще свърши работа: смесете 2 супени лъжици белина с  4 литра вода.

5. Използване на белина в банята. От пода до тавана белината покрива всичките ви нужди за дълбоко почистване и унищожаване на бактерии за стандартни повърхности като тоалетни и плочки.  Ако искате  да спасите тази   пластмасова завеса за душ . Хвърлете я в пералнята с перилен препарат и 2/3 чаша белина, за да я почистите и да предотвратите нова плесен.  За да дезинфекцирате кош с пластмасови играчки за баня смесете ½ чаша белина с  4 литра вода, оставете играчките да се накиснат за пет минути, след което ги  изплакнете добре.

6. Белината почиства мухъл и плесен . Мухъл и плесен по вашите плочки? Смесете ¾ чаша белина с  4 литра топла вода, избършете повърхността, след което оставете да престои 10 минути, преди да изплакнете с топла вода.

7.Използване на белината във вътрешния двор. За почистване на пластмасови мебели за вътрешен двор смесетена ¾ чаша белина с  4 литра топла вода; избършете, изчакайте 10 минути, след което изплакнете с топла вода. пазете растенията и тревната площ!

8. Почистване на саксиите преди внасянето им в къщи. За да избегнете внасянето на мухъл или болести в новите растения, почистете миналогодишните саксии с разтвор от ½ чаша белина в 4 литра вода. След като ги оставите да киснат пет минути, изплакнете и изсушете на въздух.

9. Почистване на антрето. Голяма част от замърсяванията и причинителите на заболявания в дома идват от улицата. Със същия разтвор  ½ чаша белина в 4 литра вода избърсвайте ежедневно антрето и другите входни пространства на дома, ако имате такива. Изпирайте и килимчетата за избърсване на обувките с белина.

Вижте още:

Полезни съвети

Полезни съвети

Полезни съвети

Полезни съвети

Полезни съвети

  Съвети за домакинството

Полезни съвети за домакинството

Полезни съвети за дома


Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting