Ранно развитие на детето до тригодишна възраст

Всяко нормално развито и здраво дете е гениално. Дайте му възможност да го покаже!

Съвети за родители

Масару Ибука е основателят на транснационалната компания „Сони”, която е лидер в производството на електронна техника за бита и за развлекателната индустрия. Освен като предприемач от световна величина, той е известен и като автор на книги за ранното развитие на децата. В основата им е  заложено разбирането, че през първите три години мозъкът на човека се развива с невероятни темпове, създават се до 80% от невронните връзки и се изгражда базата за по-нататъшното интелектуално, физическо,емоционално и творческо развитие на човека.Същевременно интелектуалното и физическото развитие на детето са в неразривна връзка. В книгата си „След три е вече късно”, той аргументира схващането си, че детето на 2 и 3 години може да се научи да чете, да смята, да свири на музикални инструменти, да научи чужди езици без акцент, да плува, кара ски и т.н. Играейки, бързо  и с огромна лекота малкото дете може да усвоява знания и умения, каквито в по-късна възраст ще постигне трудно и с големи усилия. Нужно е само с подходяща методика да му се предоставят тези възможности и да не се притъпява естественият стремеж на детето към научаване на нови неща, като го затрупвате с играчки и готови форми на развлечение. Целта на новаторската концепция  за ранното развитие на детето на Масару Ибука не е създаване на гении, а на щастлив и осъществил потенциала си възрастен човек. Ранното възпитание не изисква нито допълнително време, нито допълнителни средства, а родителско  разбиране, любов и старание. Няма нищо по-важно от възпитанието на детето. Неговото отглеждане  и възпитание   трябва да са в единство.

Ето някои  от неговите най-важни практически съвети към родителите и възпитателите  на малки деца:

  1. Стимулирайте детето да учи стихчета наизуст

Неподозирано големи са възможностите на малкото дете( от 2-3 годишна възраст) да запомня и задържа в паметта си кратки римувани стихове. Не принуждавайте насилствено детето, а преминавайте към заучаване на следващото стихотворение, докато тази игра му доставя  удоволствие. Със заучаването на стихчета се тренира паметта на детето, която е важна основа за по-нататъшното му интелектуално развитие. В най-ранна възраст детето може да запомни 100-200 стиха и няма опасност от претоварване, защото то усвоява само това, което му харесва. Повторението е важно за изграждане на връзките в детския мозък, за разлика от възрастните, на децата многократното повтаряне на стихчета и приказки, които харесват, не доскучава.

  1. За да възпитате отзивчив и състрадателен към другите човек

Не се притеснявайте да показвате обичта към детето си. Прегръщайте го и го ласкайте, защото физическото съприкосновение с близките развива и неговия интелект. Тактилното общуване в детството е изключително важно за емоционалното здраве на детето, дори когато е пораснало и вече е възрастен човек.

  1. Разнообразявайте дейностите на детето.

Сменяйте вида на игрите, разходките, ученето. Така то ще обогатява жизнения си опит и ще поддържате у него любознателност и активно отношение към заобикалящият го свят. Същевременно детето трябва да живее при строго разчетен за денонощието режим. Детето трябва да се приучва към дисциплина от най-ранна възраст и режимът възпитава в него чувство за време.

  1. Дайте на детето от най- ранна възраст моливи или тебешири  за занимание

Макар , че още от осеммесечна възраст у детето се развиват хватателните умения, е му правете забележки, ако не  ги държи правилно, ако разкъса листа . Оставете го на воля да драска както и каквото иска. Постепенно с порастването му то ще усвои формите и цветовете. Играта с молива развива малката моторика, ума и творческите заложби на детето. Дайте на детето от най-ранна възраст да моделира с пластелин и  да изрязва фигури от хартия.

  1. Тренирайте едновременно и лявата и дясната ръка на детето.

Ако то се изявява като левичар, не го притеснявайте, но се постарайте да си служи добре и с дясната ръка при игра, обличане, хранене и др.

  1. Не купувайте много играчки на детето

Ако се отзовавате на всяко негово искане за нова играчка и го отрупвате с излишъци от готови играчки , ще лишите детето от достатъчно възможности да развива въображението и фантазията си. Излишъкът от играчки около детето  го разсейва   и пречи на възможността да се съсредоточи и само измисля истории и игри, както би го направило, ако на вниманието му е предоставена една играчка.  Когато ресурсите са ограничени в разумни граници, детето по- сигурно ще развие своята изобретателност и нестандартно мислене. Всяко дете със силата на въображението си превръща пръчката в конче, кутията в барабан, масата в къща  и т.н.

  1. Ограничавайте времето за гледане на телевизия и компютърни игри, но не ги забранявайте напълно.

За да развивате въображението на детето, четете му повече приказки и други детски четива. Когато то гледа приказката на филмче, възприема готови модели и в този процес почти няма място за въобразяване и фантазиране. Обкръжавайте средата, в която живее с образци на истинското изкуство-снимки на картини от големи художници, симфонична музика и др.

8. Предоставете на детето повече възможности за физическа активност

Отделяйте повече време за съвместни разходки пеша с детето.  По време на умереното ходене, наблюдение на околната обстановка и коментари, се развиват мисловните процеси у детето , неговите умения  да разсъждава, за сравняване и заключение. Ходенето развива почти  всички мускули, но и мисловния процес на детето.

Вижте още:

Развиващи игри за двегодишни деца

Грешките във възпитанието на децата

ДЕВЕТ ПРАВИЛА ЗА РОДИТЕЛИ

 

 

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting