Растения репеленти

Как да се отървем от вредните насекоми без химически препарати?

Кои растения прогонват комарите и други насекоми?

С  настъпването на горещото време сме подложени и на атаката на различни насекоми: комари, бълхи, кърлежи и други. За да избегнете използването на синтетични репеленти, които имат и вредно влияние върху човешкия организъм, заложете на естествените, природните средства. Има растения, широко използвани като билки за облекчаване на редица страдания, които са и отлични репеленти, поради съдържащите се в тях флавоноиди. Те имат и противобактериално и антисептично действие .  Благодарение на съдържащите се в тях етерични масла, те излъчват около себе си силен аромат, който отблъсква и дезориентира вредните насекоми. Лесно се отглеждат при нашия климат и са присъствали  в българската цветарска традиция от векове.Засадете ги в градината си или в саксии и сандъчета на прозорците и терасите и те ще ви бранят от вредните насекоми, като същевременно може да ги използвате и в прясно или изсушено състояние за приготвяне на лечебни чайове и отвари. За да засилите защитната функция на растенията- репеленти, оросявайте ги с вода периодично и излъчвания от тях аромат ще бъде освободен, ще стане по-плътен и ефективен. Преди да засадите растенията, проучете дали някой от семейството не е алергичен към  аромата на определено  растение. Предупредете го да не го докосва или просто не го засявайте.

 • Невен- това красиво ярко оранжево цвете е непридирчиво за отглеждане и ароматът му отблъсква комарите и вредителите по доматите, благодарение на веществото „пиретрум“. Освен около къщата и в двора, засадете няколко растения невен и в зеленчуковия участък между доматите. Невенът отблъсква и подземните вредители в градината като сляпо куче и попово прасе.  Невенът също отблъсква  белокрилките  и убива нематодите по зеленчуците.
 • Агератум (синьо пухче ) –засаден в сандъчета на прозорците със сините или виолетови цветове краси и пази дома от нахалните насекоми.
 • Мащерка- прекрасна билка и подправка, но и ефективен борец срещу насекомите – неприятели на хората и другите растения.
 • Маточина-освен многобройните си лечебни качества, това ухаещо на лимон растение отблъсква неприятните жилещи нападатели.
 • Лавандула- приятният и за хората аромат е непоносим за вредните насекоми. Обиколете зеленчуковата си градина с лавандула, розмарин, босилек и здравец. Много ефективен репелент е смесеният посев от лавандула и вратига.
 • Босилек-широко използван в българската традиция като цвете и напоследък като подправка в навлезлите в нашата кухня италиански кулинарни рецепти, той отблъсква комарите надалеч от дома и градината. Насаден между доматите, босилекът отблъсква вредителите и подобрява растежа и аромата на вкусния зеленчук.
 • Джоджен или мента- тази любима българска подправка е и верен страж срещу досадните и опасни насекоми. Дивият (полски)  джоджен, благодарение на съдържащото се в него ментолово масло,  прогонва мравки, хлебарки,оси, молци, листни въшки и бълхи,  и отблъсква полските мишки.
 • Коча(котешка) трева- с приятния си ментов  аромат, освен силно привличаща котките, тази билка облекчава редица заболявания и гони надалеч комари,  гъгрици и хлебарки,кърлежи, бълхи и дори мишки и плъхове.
 • Розмарин-може да се отглежда в саксии и през лятото да се изнася на вън, но може и направо в градината, само трябва да бъде защитен от много ниските температури през зимата в северните райони на страната. Отблъсква комари, мухи, оси и други вредни насекоми.
 • Хризантема-тя един от най-мощните природни репеленти, благодарение съдържащия се в нея пиретрум. Отблъсква всякакви насекоми и буболечки, като листни въшки, скакалци, акари  и кърлежи . От изсушените цветове на хризантемите може да се прави воден извлек за пръскане за защита на  овощни и зеленчукови растения.
 • Цитронела- маслото от лимоновата трева е основна съставка в препаратите – репеленти. В условията на нашата страна може да се отглежда в саксии, които да се прибират през зимата вътре.

Репелентни свойства имат и : мушкатото и индришето, латинката и космоса, лайка(отблъсква летящи насекоми ) и мариголд, кориандъра и копъра(отблъскват листни въшки и акари) , ригана и чесъна(отблъсква листни въшки, ябълков плодов червей и охлюви ). Ако сте градинари, имайте пред вид, че тези растения са много полезни, ако ги разсадите и сред лехите с домати, краставици, пипер, зеле и другите култури, и ще ви помогнат в борбата срещу вредителите по зеленчуците.

 

Вижте още:

Ако в дома живеят алергични хора

Какви опасности ни дебнат в кухнята и на масата?

Лекуване на пъпки с паста за зъби

 Какво означават кодовете Е… на етикетите на храните

Сподели:
Edno23 Favit Svejo Twitter Facebook Google Buzz Delicious Google Bookmarks Digg
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: free css template | Thanks to hostgator coupon codes and shared hosting